новини, Рокита Оксана Ігорівна, лікар кардіолог, кандидат медичних наук, кардіологія, хвороби серця, кардіограма

23:06
Кава проти смерті з косою: випити

Кава проти смерті з косою: випити


HenryR. Black, MD

Автор повідомлення доктор Генрі Блек,професор внутрішньої медицини в Нью-Йоркському Університеті (школа медицини), член Центру з профілактики серцево-судинних захворювань, а також колишній президент Американського товариства гіпертензії.

Кава вважається одним із факторів ризику серцево-судинних захворювань, що завжди був таким же цікавим, як і алкоголь. Дуже багато досліджень, у тому числі спостережень і клінічних досліджень, чітко виявили, що чим більше алкоголю ви споживаєте, тим меншим є ризик серцево-судинних захворювань. Звичайно, при цьому можуть виникнути різні інші пов’язан з алкоголем проблеми, такі як самогубство, нещасні випадки, цироз печінки тощо. Але алкоголь сам по собі (ймовірно,не має значення вид алкогольного напою), можливо, має певні захисні властивості щодо серця.

Аналогічний висновок можливо зробити і щодо кави[1].Як і алкоголь, кава є однією з тих звичок, що багатьом з нас подобаються, але поряд із тим вона пов’язана з ризиком серцево-судинних захворювань, раку і цілим рядом інших ускладнень. Але тепер у науковців з’явився досвід аналізувеликих баз даних, який допоміг встановити, що варто було б внести корективи щодо того, що може відбуватися при споживанні кави. Близько 30 років тому, коли каву звинувачували у причетності до виникнення раку підшлункової залози, було проведено класичне дослідження ризику розвитку раку підшлункової залози та вживання кави, яке з’ясувало, що люди, які пили каву, зазвичай також мали звичку паління.

Це питання було розглянуто у дослідженні NIH/AARP (National Institutes of Health/American Associationof Retired Persons). Дослідження включило понад 400 000 учасників віком від 51 до 70 років, більше 52 000 смертей за даними the National Death Index. До нього увійшли учасники із 6 штатів плюс Атланта і Детройт. Отримані результати виявилися вкрай цікавими. Дослідники вивчали осіб, які пили каву:не менше 1 чашки, 2–3 чашки, 4–5 чашок або понад 6 чашок, згодом вони підсумували смертність від усіх причин — смертність від серцево-судинних захворювань, інсультів, діабету, респіраторних захворювань, онкопатології та інших тривіальних причин.

Потім вони зробили поправку на інші чинники, такі як вживання білого м’яса, вживання червоного м’яса, калорійність харчування, паління та вид спожитої кави. Отримані результати повністю змінили існуючу точку зору. Коли дані було скориговано для цих супутніх чинників, було чітко встановлено, що основним негативним чинником є паління. Крім того, дослідники також прагнули вивчити вплив паління цигарок або трубок, але їм не вистачило даних. Отже, хоча споживання кави і було пов’язане зі зниженням смертності від всіх причин, паління потенційно могло звести нанівець усі переваги вживання кави, а також, можливо, і інших факторів, і не залишається жодних сумнівів щодо того, що на даному факті нам і варто було б зосередити увагу.

Коли автори зробили поправку на ці суміжні чинники, то насправді виявилося,що чим більше кави спожито, тим меншим є ризик для всіх цих чинників. Для онкопатології ризик виявився нульовим, кава абсолютно не мала жодного впливу на ризик окопатології.

Коли лікарі дають поради пацієнтам стосовно того, що вони повинні та не повинні виконувати, дуже важливо більше зосередитися на тих їх звичках, що ми могли б підтримати, замість того, аби насаджувати їм розширене «меню». Цікаво також те, що всі люди, які пили понад 6 чашок кави надень, мали не повну вищу освіту, споживали більше червоного м’яса і менше білого, менше фруктів та овочів, приймали меншу кількість вітамінних добавок та інших харчових добавок, тобто робили все те, що вважається не дуже корисним.

Сьогодні, на думку автора, каву можна викреслитизі списку факторів ризику. Також приємно відмітити, що Дане дослідження не проводилося під егідою виробників кави в Америці чи у світі, а скоріше силами NIH та AARP.

Отже, слід стежити за новинами. В нещодавньому іншому повідомленні говориться про те, що кава може фактично відстрочити хворобу Альцгеймера або навіть запобігти їй. Ніхто не знає, чи справляє чай подібний ефект, чи справляють його інші напої з кофеїном або чи є це ефектом самого кофеїну. Існує дуже багато різноманітних елементів укаві, таких як антиоксиданти та інші компоненти, щоможуть впливати на позитивність наслідків споживання кави.

Посилання

Freedman N.D., Park Y., Abnet C.C., Hollenbeck A.R., Sinha R. Association of coffee drinking with total andcause-specific mortality//N.Engl.J.Med. 2012;366:1891-1904.

 

Переглядів: 3454 | Додав: Oksana_Rokyta | Теги: кава, Серцево-судинні захворювання, фактори ризику | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar